Psikolojik Sağlamlık

Psikolojik Sağlamlık

Psikolojik Sağlamlık Nedir?

Psikolojik sağlamlık bireyin zorlayıcı yaşam olaylarının üstesinden gelme ve bunlara uyum sağlama yeteneğidir. Bu hayatın iniş ve çıkışlarıyla başa çıkma yeteneğimizle ilgilidir.

• Bir çocuk bir zorluğun üstesinden geldiğinde, bir başarı duygusu geliştirir.

• Baş etme, üstesinden gelme ve başarma duygusu gelecekteki daha büyük zorlukların üstesinden gelmek için kendi güçlerini kullanmada önemlidir.

Zorluklar, ev ödevi, arkadaşlık sorunları, yeni yere taşınmak, deprem, salgın hastalık, zorbalık, ebeveynlerin ayrılması veya sevilen birinin kaybı, doğal afet, kaza, vb. yaşam deneyimleri olabilir.

 • Psikolojik sağlamlık, çocuğun bu yaşam olaylarının üstesinden gelmesine yardımcı olacaktır.

 • Psikolojik sağlamlık herhangi bir bireye her yaşta öğretilebilen ve kalıtsal bir yeteneğe veya kişiliğe dayanmayan bir beceridir.

• Araştırmalar, psikolojik sağlamlığın çocuklukta depresyon ve anksiyete riskini azaltabildiğini ve başarının bir göstergesi olduğunu bulmuştur.

Psikolojik Sağlamlığı arttıran etmenler nelerdir?

Birlikte zaman geçirmek: çocuklar sevildiklerini ve değer gördüklerini hissettiklerinde duygusal olarak güçlenirler.

Duygularını ifade etmek: Çocuklara, duygularını güvendikleri birileriyle paylaşabileceklerini öğretmek onların psikolojik sağlamlığını destekler.

Oyun ve eğlence aktivitelerine zaman ayırmak: Çocuklar duygularını oyun aracılığıyla daha kolay ifade edebilirler. Zorlayıcı yaşam olaylarının üstesinden gelmede oyun da önemli bir etkendir.

Problem çözme: Karşılaştıkları problemleri çabucak çözmek yerine, kendi problemlerini çözmeye çalışmaları için fırsat tanımak ve alan açmak da onların psikolojik anlamda güçlenmesini sağlar.

Fiziksel sağlık da psikolojik sağlamlıkla yakından ilişkilidir. Çocukların sağlıklı beslenmelerini, yeterince uyumalarını ve yaşlarına uygun fiziksel egzersizler ve nefes egzersizleri yapmalarını sağlamak gerekmektedir.

Yaşına uygun sorumluluklar vererek, sorumluluk bilinci aşılanabilir. Bir başarısızlık ya da hayal kırıklığı yaşadıklarında gösterdikleri çabayı övmek, sonuç değil süreç odaklı olmak ve tekrar denemeleri için cesaretlendirmek de oldukça önemlidir. Ayrıca hataların öğrenme ve gelişmenin bir parçası olduğunu sağlamak için hatalarını kabul etmek de çocuk ve ergenleri duygusal olarak güçlendirecektir.

Ebeveynlerin pozitif rol model olmaları da önemli bir noktadır. Duygularını fark eden, baş etme becerilerini kullanan, sakin kalabilen, sorumluluklarını kabul eden ebeveyn olmak çocukların da aynı şekilde modellemelerini sağlar.

 

Psikolojik sağlamlık bireysel ve kalıtsal bir özellik olmaktan ziyade öğrenme ile geliştirilebilir. O yüzden yaşam boyu desteklenmesi gerekmektedir. Bu noktada da ebeveynlere ve öğretmenlere önemli bir görev düşmektedir.

 

12.02.2024 30

 

12-02-202412-02-202412-02-2024